foto.dnk.jylland.


MALA NEDOVRŠENA PRIČA

 

UVOD

Ima puno literature o prascima. Gotovo da ne postoji oblast pisane riječi u koju se prasci nisu uvukli. Nalaze se u znanosti (veterina, biologija, medicina), u književnosti (esejistika, poezija, beletristika), da ne govorimo o filmu i slikarstvu. Što se života tiče, i u njemu, u našoj svakodnevici, prasci su tu, svuda oko nas, i njihova sudbina s razvojem civilizacije i tehnologije sve zaumnija jest. Zaumna sudbina prasaca naša je realnost.

Postoje brojne pasmine svinja. Današnje evropske i američke svinje nastale su mahom ukrštanjem, znači čovjek je tu umiješao prste i pored svinja uobičajene veličine, proizveo i soj onih minijaturnih. Među velikim svinjama poznate su yorkshirske, chesterske bijele, američke Landrace svinje (porijeklo Danska), hampshirske (SAD), berkshirske (Engleska), poljske-kineske (SAD), piknjaste, herefordske, tamworthske. Toliko o tome.

Jadranka je govorila: Nemoj ići.

Otac je govorio: Dobro je što ideš.

Nenad je govorio: Da se meni maknut’.

Nada je rekla: Nećete se nikada vratiti

Davidova priča: ...mislili smo, s vremenom, postat ćemo dio srednje klase. Ha! Ali to je zastarjeli koncept. Jer, srednja klasa odumire. A to je vrlo, vrlo loše za suvremeno društvo. Vraćamo se u stara vremena u kojima je mala vladajuća klasa držala gotovo sve u svojim rukama; danas je samo tehnologija uznapredovala, pa vas ta mala vladajuća klasa lakše kontrolira, lakše kanalizira vaše ponašanje, vaš način života. Bez zdrave srednje klase društvo ne može napredovati. (Novinar zblenut je i uvrijeđen. Nije mu jasno o čemu to David trabunja. Dok pije njegovu kavu, novinar diskretno se nervira što u priči koju priprema nema dovoljno tragičnog i senzacionalističkog, nedostaje un certo che, koji će u nedjeljno prijepodne slušateljstvo umjetnički razbuditi.)

Almirina upadicaNeki su mislili da dolaze u obećanu zemlju, neki su brzo shvatili da obećanih zemalja nema.

Enesova pričaMislim da mnogi griješe jer žele raditi u okviru svoje profesije. Mislim da moramo mijenjati struku. Moramo zarađivati radeći poslove kojih ima na tržištu.

Novinara sve ovo, naravno, ne zanima baš mnogo. On obavlja zadatak. Njegov zadatak je predstaviti slušateljstvu novu kategoriju njihovih sugrađana. Slušateljstvo potom ima malih nevolja jer tu novu kategoriju svojih sugrađana u svakodnevnom životu ne prepoznaje lako, jer ta nova kategorija njihovih sugrađana nije ni žuta ni crna ni kosooka, ni zabrađena, niti nosi sarije, niti nosi turbane, niti vuče noge, niti miriše na curry, niti kupuje na vreće riže, nego ti novi, tek prispjeli njihovi sugrađani izgledaju baš kao oni, te im se starosjedioci ne mogu svaki čas smiješiti, ne mogu im pružati moralnu potporu u kojoj je kršćanska poruka: dobro nam došli.

Prasci su teritorijalne životinje i unutar svoje skupine uspostavljaju sasvim određen hijerarhijski red, a u njemu svaka svinja zna gdje joj je mjesto.



Canzone di guerra

Daša Drndić











 


















hiperborejski vintage svjetlonoša nije siguran da je sve razumio ali hvala trenutak je preemotivan















Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

foto.aut.poertschach.